Escarele de decubit sau ulcerele de presiune, cum mai sunt denumite, sunt rani ale pielii cauzate de imobilizare la nivelul coatelor, omoplatilor, genunchilor, calcaielor sau in zona sacrala.

Ce sunt escarele?

Aceste rani apar la nivelul tesuturilor moi atunci cand acestea sunt presate intre proeminentele osoase si o suprafata dura pentru o perioada lunga de timp, si se vindeca numai daca se inlatura presiunea exercitata pe zona afectata.

Principiul ca “este mai usor sa previi decat sa vindeci” este foarte valabil in cazul escarelor de decubit, de aceea este indicat sa se puna accent mai degraba pe prevenirea aparitiei escarelor, decat pe tratarea lor mai tarziu, deoarece costurile pe care le implica tratamentele depasesc cu mult costul de achizitie a unei saltele antiescare.

Ce este o saltea antiescara?

Saltelele antiescare sunt niste saltele speciale care prin structura lor, cu celule gonflabile sau caneluri diferite ca profil, previn aparitia escarelor, datorita faptului ca realizeaza un masaj usor ce oxigeneaza tesuturile pielii si imbunatateste fluxul sanguin in zonele sensibile la dezvoltarea leziunilor de decubit.

Saltelele antiescare redistribuie in mod constant si ca urmare reduc presiunea si comprimarea tesuturilor moi intre proeminentele osoase si scaunul cu rotile, pat sau fotoliu, presiune care pe termen lung duce la aparitia escarelor. Saltelele antidecubit sunt usor de instalat, usor de folosit si asigura ingrijirea individuala pe o perioada indelungata la domiciliu, dar si in centre de ingrijire a persoanelor varstnice, in spitale, etc.

Cine are nevoie de o saltea antiescare?

Saltelele antiescare sunt prima recomandare in cazul unui bolnav imobilizat la pat fie acasa, fie la spital, care au nevoie de o ingrijire atenta, si in special al unei persoane care sufera de incontinenta urinara, care datorita unei ventilatii deficitare si a umiditatii risca sa dezvolte aceasta boala. Bineinteles, pentru a scadea riscul aparitiei escarelor, evitarea sederii in aceeasi pozitie pentru perioade lungi de timp este solutia cea mai simpla, insa din pacate, in multe situatii ea nu este posibila.

De aceea, saltelele antiescare se recomanda atat pentru preventie, cat si pentru tratamentul escarelor deja aparute, deoarece preiau intr-o mare masura rolul miscarii bolnavului de pe o parte pe alta, care este indicata din ora in ora. De asemenea, cresc rata de vindecare a ranilor deja aparute la persoanele cu mobilitate redusa sau imobilizate la pat sau in scaunul cu rotile.

Sfaturi utile:

Compresorul sistemului antidecubit trebuie sa functioneze permanent in timpul cat pacientul este asezat pe saltea, pentru a asigura umflarea si dezumflarea alternativa a celulelor saltelei sub greutatea corporala a pacientului.

Saltelele antiescare pot fi asezate atat pe pat, cat si pe fotoliu, oferind persoanei bolnave posibilitatea de a-si schimba pozitia corpului, eliberandu-l de presiune.

Nu se recomanda transmiterea saltelei de la o persoana la alta, fiind un produs de igiena personala care se adreseaza bolnavilor cu diferite grade de imobilizare. Din acelasi motiv, nu se accepta returul in cazul unei saltele utilizate.

Verificati intotdeauna ce greutate maxima a pacientului poate fi sustinuta de salteaua antiescare, acest aspect putand diferi semnificativ de la un model la altul.